INTRASTAT
Despre Intrastat
- Ce reprezinta Intrastat?
- Cine declara date Intrastat?
- Modalitati de declarare
- Cand trebuie transmise datele?
- Ce trebuie declarat?
- Despre Uniunea Europeana
- Legislatie
Metodologie Intrastat
Chestionar pentru
furnizorii de date Intrastat
Declaratia Intrastat
Stiri
Legaturi utile
Contact
Cauta:
Limba RomanaEnglish Home Contact Harta Site

Despre Intrastat - Ce reprezinta Intrastat?
Intrastat este denumirea sistemului de colectare a datelor statistice privind comertul cu bunuri īntre statele membre ale Uniunii Europene. Acest sistem statistic este operational de la 1 ianuarie 1993 la nivelul UE si are la baza urmatoarele regulamente:

  • REGULAMENTUL (UE) 2019/2152 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN SI AL CONSILIULUI din 27 noiembrie 2019 privind statisticile europene de īntreprindere, de abrogare a 10 acte juridice īn domeniul statisticilor de īntreprindere publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L327 din 17.12.2019;
  • REGULAMENTUL DE PUNERE ĪN APLICARE (UE) 2020/1197 AL COMISIEI din 30 iulie 2020 de stabilire a specifica?iilor tehnice si a modalitatilor īn temeiul Regulamentului (UE) 2019/2152 al Parlamentului European si al Consiliului privind statisticile europene de īntreprindere si de abrogare a 10 acte juridice īn domeniul statisticilor de īntreprindere publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L271 din 18.08.2020.


Informatiile colectate prin sistemul Intrastat sunt foarte importante īntrucāt:
  • permit cunoasterea volumului schimburilor internationale ale fiecarui stat membru;
  • stau la baza calculului indicatorilor macroeconomici care evidentiaza evolutia economica si sociala a unei tari;
  • sunt utilizate pentru fundamentarea politicilor comunitare īn diferite domenii (politici comerciale, monetare, vamale, etc).
Sistemul Intrastat a devenit operaţional Începând cu data de 1 ianuarie 2007, data aderării României la Uniunea Europeana. Declaraţia statistică INTRASTAT este completată de toţi operatorii economici ale căror importuri si/sau exporturi intra-UE de bunuri depăşesc pragurile valorice stabilite pentru anul de referinţă.
Forum INTRASTAT
Implementat prin Programul Phare sustinut de Uniunea Europeana
Copyright © 2018 INS. Toate drepturile rezervate.   •   Nota importanta Concept si realizare